IΡΑΝ- Μεγάλος Γύρος Περσίας: 13 ημέρες

Ιράν & Αραβική Χερσόνησος

Αναψυχή & Τουρισμός

13 ημέρες

Αθήνα

Σιράζ

Αναχωρήσεις

          2024

Ιανουάριος - Μάρτιος


Περιγραφή Εκδρομής

Ένα μοναδικό ταξίδι σε έναν μοναδικό προορισμό.

Το Ιράν με πάνω από 7 χιλιάδες χρόνια ιστορίας, είναι η γενέτειρα της πρώτης μεγάλης παγκόσμιας αυτοκρατορίας, των Αχαιμενιδών. Τα βουνά στα δυτικά και βόρια, οι έρημοι στο κέντρο, τα δάση στα βόρια και οι ακτές στα νότια και βόρια, είναι από τα βασικά τοπογραφικά στοιχεία του Ιράν. Λόγω της γεωγραφικής του περιοχής, των διαφόρων κλιματικών ζωνών, της μεγάλης ιστορίας και του αρχαίου πολιτισμού, το Ιράν έχει πολυάριθμα θρησκευτικά πολιτιστικά ιστορικά αρχαιολογικά και φυσικά αξιοθέατα.

Ξεκινώντας από το Σιράζ με την έντονη αρχιτεκτονική πληθώρα αριστουργημάτων της περσικής αρχιτεκτονικής, θα ανακαλύψουμε την μοναδική Περσέπολης και με τους αρχαιολογικούς χώρους στις Πεσαργάδες και το Ναγκστεροστάμ σε κοντινή απόσταση. Το Κερμάν, σημαντικός σταθμός του δρόμου των καραβανιών προς τη Βαγδάτη, είναι διάσημο για τη μακρά ιστορία του και την ισχυρή πολιτιστική του κληρονομιά.

Θα επισκεφθούμε επίσης το Γιαζντ, κέντρο της ζωροαστρικής θρησκείας ενώ στο Naein, θα επισκεφθούμε ένα από τα πρώτα τζαμιά του Ιράν. Το Ισφαχάν, σπουδαίο εμπορικό κέντρο και σταθμός καραβανιών, γνώρισε μεγαλύτερη ακμή στους χρόνους του Σάχη Αμπάς με πολλά αριστουργήματα περσικής κληρονομιάς.

Θα επισκεφθούμε την έρημο Varzaneh για να κάνουμε σαφάρι 4Χ4, να ανέβουμε σε καμήλες αλλά και να πραγματοποιήσουμε και άλλες δραστηριότητες όπως zip line.

Στο Κασάν, γνωστό για το ροδόνερο, που χρησιμοποιούν στα γλυκά και άρωματα φημίζεται επίσης για σπίτια που αποτελούν εξαίρετα δείγματα ιρανικής αστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.

Τέλος η Ιρανική πρωτεύουσα, ένα κράμα του παλιού κόσμου και του νέου, συνθέτουν έναν ενδιαφέρον συνδυασμό, με πολύ αξιόλογα μνημεία!

Αναλυτικό πρόγραμμα

Ημέρα 1η - Αθήνα – Σιράζ

Αθήνα – Σιράζ


Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για Σιράζ μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη στο αεροδρόμιο του Σιράζ την επόμενη ημέρα. Tακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

Ημέρα 2η - Σιράζ

Σιράζ


Aφότου ξεκουραστούμε και απολαύσουμε το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε την πρώτη μας γνωριμία με το Σιράζ. Το Σιράζ, βρίσκεται στις υπώρειες του όρους Ζάγρου και είναι γενέτειρα των ποιητών Σάαντι και Χαφέζ. Υπήρξε σημαντική πόλη από την περίοδο των Σελευκίδων ενώ στις αρχές του 13ου αιώνα οι Μογγόλοι έκτισαν το φρούριο Μπαγκ ε Ταχτ. Η κύρια φήμη του Σιράζ όμως οφείλεται στο ότι βρίσκεται στη σημαντικότερη αρχαιολογική περιοχή των χρόνων του Δαρείου και του Ξέρξη και γενικά των Αχαιμενιδών. Πρώτη μας στάση το συγκρότημα Vakil, το οποίο περιλαμβάνει το τζαμί, τα λουτρά και το παζάρι. Το τζαμί είναι ένα αριστούργημα της Περσικής αρχιτεκτονικής, ένα μοναδικό δείγμα άριστης παραδοσιακής περσικής αρχιτεκτονικής και τέχνης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 3η - Σιράζ ( Ροζ Τζαμί, Κήποι Narenjestan, Κήποι Εram, Aκρόπολη Karim Khan, Mαυσωλεία Saadi & Hafiz)

Σιράζ ( Ροζ Τζαμί, Κήποι Narenjestan, Κήποι Εram, Aκρόπολη Karim Khan, Mαυσωλεία Saadi & Hafiz)


Mετά το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε μια πιο εμπεριστατωμένη ξενάγηση της πόλης, αρχίζοντας από την οικία Qavam (κήποι Νarenjestan). Πρόκειται για ένα παραδοσιακό και ιστορικό οίκημα με κήπο, που χτίστηκε μεταξύ 1879 και 1886. Το κτίριο διατηρεί την κομψότητα και τη φινέτσα που απολαμβάναν οι ανώτερες τάξεις κατά τον 19ο αιώνα. Οι πίνακες στα χαμηλά ταβάνια του σπιτιού είναι εμπνευσμένοι από την Ευρώπη της βικτωριανής εποχής. Η βεράντα με καθρέφτη ήταν ένα κομβικό σημείο του σπιτιού, με θέα σε έναν μικρό κήπο που ήταν σχεδιασμένος με σιντριβάνια, φοίνικες και ανθισμένα φυτά. Ο κήπος του οικήματος είναι ένα εξαιρετικό δείγμα πανέμορφων περσικών κήπων. Οι περσικοί κήποι έχουν γενικά μια ορθογώνια μορφή που αποτελείται από 4-5 δεντροστοιχίες με αφθονία σε δέντρα και λουλούδια, ρυάκια και μονοπάτια, λιμνούλες και σιντριβάνια, ένα κεντρικό περίπτερο και τους τοίχους που περιβάλλουν τον κήπο. Το συγκρότημα αποτελείται από δύο μέρη, τη βόρεια και τη νότια πτέρυγα. Έχει κατασκευαστεί από τεχνίτες του Shiraz πάνω από 3.500 τετραγωνικά μέτρα γης με συνολική επιφάνεια θεμελίωσης 940 τετραγωνικά μέτρα. Επόμενη στάση μας το τζαμί Νασίρ-ολ-μολκ γνωστό και ως ροζ τζαμί λόγω της χρήσης ροζ κεραμιδιών στο εσωτερικό χώρο. Η κατασκευή άρχισε το 1876 με διαταγή του κυβερνήτη Μίρζα Χασάν Αλί (Νασίρ ολ Μολκ) και ολοκληρώθηκε το 1888,και εμφανίζει άλλα παραδοσιακά στοιχεία, όπως το σχέδιο Παντζ Κάσε. Eπόμενη στάση μας οι κήποι Eram. Δεν είναι σαφές πότε ξεκίνησε η κατασκευή των κήπων, ωστόσο ιστορικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι κήποι χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας των Σελτζούκων (11ος-14ος αιώνας) υπό την κυριαρχία του Ahmad Sanjar. Αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προστατεύονται από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράν . H ακρόπολη Κarim Khan είναι ο επόμενος σταθμός μας. Χτίστηκε ως μέρος ενός συγκροτήματος κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Ζαντ ενώ πήρε το όνομά του από τον Karim Khan ( ιδρυτής της δυναστείας των Κhan) και χρησίμευε ως κατοικία του. Έχει ορθογώνιο σχήμα και θυμίζει μεσαιωνικό φρούριο. Έργα κεραμιδιών που απεικονίζουν θρυλικές ιστορίες προστέθηκαν στην πύλη εισόδου της ακρόπολης κατά την εποχή των Qajar . Aργά το απόγευμα θα έχουμε tour στα μαυσωλεία των ποιητών Xάφεζ και Σαάντι. Ο Χάφεζ ήταν λυρικός ποιητής και μυστικιστής του 14ου αιώνα. Έγραψε περί τα 60.000 ποιήματα. Μέγα μέρος τους εξυμνεί τα νιάτα και την ομορφιά, την οποία θεωρεί αντανάκλαση του θείου. Ο Σάαντι έζησε τον 13ο αιώνα και έγραψε ποιήματα που χαρακτηρίζονται για τη θρησκευτική ευλάβεια. Και οι δύο ποιητές έζησαν στην περίοδο της ακμής του Σιράζ που είναι η περίοδο των Μογγόλων και Τιμουρίδων ηγεμόνων. Τότε το Σιράζ υπήρξε σημαντικό κέντρο ακμής της μικρογραφίας, της αρχιτεκτονικής, της λογοτεχνίας και της καλλιγραφίας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 4η -Σιράζ – Περσέπολις – Πασαργάδες – Ναγκστεροστάμ – Κερμάν

Σιράζ – Περσέπολις – Πασαργάδες – Ναγκστεροστάμ – Κερμάν


Αφότου απολαύσουμε το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε την οδική μας περιήγηση για το Ισφαχάν. Η σημαντικότερη ίσως μέρα σήμερα στο Ιράν, θα επισκεφθούμε μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία της Περσίας όπως την Περσέπολις & τους Πασαργάδες. Προ της Περσέπολης πρωτεύουσα των Αχαιμενίδων ήταν οι Πασαργάδες, 80 χλμ βορειότερα. Το 512 π.Χ ο Δαρείος ο Α’ άρχισε την ανέγερση των μεγαλοπρεπών ανακτόρων του στην Περσέπολη, έκτασης 135.000μ2 προκειμένου να την καταστήσει νέα του πρωτεύουσα. Τα ερείπια της Περσέπολης, αν και διατηρούνται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εκείνα των Σούσων, μικρό μόνο μέρος δείχνουν την επιβλητικότητα των περσικών ανακτόρων. Το 331 π.Χ ο Μ.Αλέξανδρος πυρπόλησε τα ανάκτορα, αφού όμως φρόντισε προηγουμένως να σωθεί το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης τους. Η πυρπόληση αυτή έγινε, κατ’ απόφαση του Πανελλήνιου συνεδρίου της Κορίνθου του έτους 336 π.Χ που είχε ψηφίσει την πραγματοποίηση της εκστρατείας κατά των Περσών, προς ανταπόδοση της πυρπόλησης των μνημείων της Ακρόπολης των Αθηνών από τους Πέρσες το 480 π.Χ. Eπόμενη στάση μας οι βασιλικοί τάφοι Ναγκστεροστάμ, σε απόσταση 5χλμ από τη Περσέπολη. Πρόκειται για λαξευμένους στους κάθετους βράχους ενός απόκοσμου και επιβλητικού βραχώδους τοπίου. Στις κορυφές των βράχων άφηναν οι Ελαμίτες τους νεκρούς τους για να γίνουν βορά των όρνεων, καθώς δεν συνηθιζόταν η ταφή μέσα στο χώμα. Έπειτα μάζευαν τα οστά και τα τοποθετούσαν σε οπές που λάξευαν στους βράχους. Απένταντι από τους βασιλικούς τάφους είναι απροσδιόριστο και καλά διατηρούμενο αρχαίο κτίσμα, που ήταν πιθανότατα ζωροαστρικός ναός. Οι βασιλικοί τάφοι είναι, κατά σειρά, αρχίζοντας από δεξιά, του Ξέρξη, του Δαρείου, του Αρταξέρξη του Α’ και του Δαρείου του Β’. Οι Πασαργάδες, πρωτεύουσα του Κύρου του Μεγάλου. Λέγεται πως ο Κύρος έκτισε ανάκτορο στις Πασαργάδες γιατί εκεί νίκησε τον βασιλιά των Μήδων. Το όνομα Πασαργάδες προέρχεται από το Πασα – γκαντ που σημαίνει στρατόπεδο των Περσών. Ήταν περιτειχισμένη και είχε δύο παλάτια ανάμεσα σε κήπους. Οι αρχαιότητες εδώ είναι πολύ διασκορπισμένες και πολύ λιγότερο εντυπωσιακές από εκείνες της Περσέπολης. Το πιο ενδιαφέρον μνημείο των Πασαργάδων είναι ο τάφος του Κύρου, που, κατά τη τοπική εσφαλμένη παράδοση, θεωρείται ως ο τάφος της μητέρας του Σολομώντος. Λέγεται πως η παράδοση δημιουργήθηκε από το γεγονός πως, όταν οι Άραβες θέλησαν να καταστρέψουν τον τάφο του Κύρου, οι ντόπιοι για να τον σώσουν, τους είπαν πως ήταν ο τάφος της μητέρας του Σολομώντος. Mετά το τέλος των ξεναγήσεων, άφιξη στο Ισφαχάν. Τακτοποίηση στα δωμάτιά μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 5η -Κερμάν - Mahan – Κερμάν

Κερμάν - Mahan – Κερμάν


Το Κερμάν, σημαντικός σταθμός του δρόμου των καραβανιών προς τη Βαγδάτη, είναι και σήμερα μια από τις πολυπληθέστερη πόλη του Ιράν. Το Κερμάν είναι διάσημο για τη μακρά ιστορία του και την ισχυρή πολιτιστική του κληρονομιά . Θα επισκεφθούμε το συγκρότημα Ganjali Khan, χτισμένο την περίοδο της δυναστείας των Σαφαβίδων, το οποίο συμπεριλαμβάνει παζάρι, κεντρική πλατεία, σχολείο, υδραγωγείο και τζαμί. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το θόλο Gabri ( Jabalieh), κατασκευασμένο από τούβλα και πέτρα, και κτισμένο την περίοδο των Σασσανίδων. Είναι οκταγωνικού σχεδιασμού και αποτελείται από τρεις ορόφους. Στο εσωτερικό στεγάζεται το μουσείο πέτρας που περιέχει 120 κομμάτια ενεπίγραφων λίθων από διάφορες ιστορικές εποχές. Το απόγευμα θα επισκεφθούμε τους ιστορικούς κήπους Shahnzadeh Mahan, στο Μahan που είναι μια εκπληκτικής ομορφιάς όαση στη μέση της ερήμου. Στην ίδια πόλη θα επισκεφθούμε επίσης το ιστορικό συγκρότημα Shah Nematollah Vali που περιέχει το μαυσωλείο του Shah Nematollah Vali , του διάσημου Ιρανού μυστικιστή και ποιητή. Το 1436 ανεγέρθηκε ένα ιερό προς τιμήν του και έγινε τόπος προσκυνήματος ενώ ανά τους αιώνες διάφορες προσθήκες. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 6η - Κερμάν - Yazd

Κερμάν - Yazd


Aφότου απολαύσουμε το πρωινό μας θα μεταφερθούμε οδικώς ως το Γιαζντ. Η πόλη επί αιώνες ήταν σταθμός καραβανιών στο δρόμο που ένωνε το Ισφαχάν με το Χορασάν. Ανατολικά και νότια απλώνεται η ατελείωτη έρημος Dasht-e Kavir. Η πόλη υδρεύεται με σύστημα υπογείων σηράγγων που φέρνουν το νερό από 100χλμ μακριά, Το Γιαζντ φημίζεται επίσης ως κέντρο της ζωροαστρικής θρησκείας. Γύρω από την πόλη υπάρχουν ακόμη οι πύργοι της σιωπής όπου άφηναν οι άπιστοι τους νεκρούς τους, για να τους καταφάγουν τα όρνεα, επειδή πίστευαν πως τούτο ήταν αξιοπρεπέστερο από την αποσύνθεση τους μέσα στο χώμα. Θα επισκεφθούμε τον ιστορικό κήπο Dolat- abad Ο κήπος περιέχει πολλά κτίρια, όπως Talar-e Ayeneh (κτήριο αίθουσας με καθρέφτες), το κτίριο Behesht-Aeen, το κτίριο Badgir και Haremsara (αποκλειστική χρήση από τις γυναίκες), τα καταλύματα των υπηρετών, δικαστήριο, οι χειμερινοί στάβλοι μεταξύ άλλων. Ο κήπος εντάχθηκε το 2011 στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco ως τμήμα της ιστορικής πόλης του Yazd. Θα δούμε το μέγα Τζαμί το οποίο οικοδομήθηκε το 14ο αιώνα. Το μεχράμπ ( η κόγχη στραμμένη προς τη Μέκκα) έχει διακόσμηση πλακιδίων που έχουν φτιαχτεί στη Μέκκα. Χαρακτηριστικοί της Ιρανικής αρχιτεκτονικής είναι οι δύο μιναρέδες του προπυλαίου ( ειβάν), Το ύψος του τεμένους φθάνει τα 57μ ενώ κάτω από την αυλή του τζαμιού διέρχεται τμήμα του υπόγειου υδραγωγείου. Eπιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 7η - Yazd – Naein – Ισφαχάν

Yazd – Naein – Ισφαχάν


Μετά το πρωινό μας, θα μεταφερθούμε οδικώς ως το Ισφαχάν. Στη διαδρομή μας θα κάνουμε στάση στο Naein με το διάσημο τζαμί. Αν και θεωρείται από τα παλιότερα τζαμιά του Ιράν, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και προστατεύεται από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράν, διατηρώντας την αρχική του αρχιτεκτονική μορφή. Συνεχίζοντας την διαδρομή μας θα φθάσουμε στο Ισφαχάν. To Ισφαχάν ιδρύθηκε από τους Αχαιμενίδες και υπήρχε από τους χρόνους του Ναβουχοδονόσορα. Τη λέξη Ισφαχάν την πρωτοβλέπουμε σε νομίσματα Πάρθων και μετά σε νομίσματα Σελτζούκων και ισλαμικά. Σπουδαίο ήδη εμπορικό κέντρο και σταθμός καραβανιών, γνώρισε μεγαλύτερη ακμή στους χρόνους του Σάχη Αμπάς που αφού έδωσε ενότητα στους Ιρανούς απώθησε και εκδίωξε του Οθωμανούς που είχαν κυριεύσει πολλά εδάφη του Ιράν. Άφιξη στο Ισφαχάν και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Αργά το μεσημέρι θα ξεκινήσουμε την περιήγηση από την Aρμένικη συνοικία Jolfa. Τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης των Αρμενίων στο Ισφαχάν, οι Αρμένιοι επέλεξαν αυτή τη γειτονιά ως τόπο διαμονής τους. Σύμφωνα με την εντολή του Σάχη Αμπάς, οι Αρμένιοι της Τζούλφα του Ναχτσιβάν ( σημερινό Αζερμπαιτζάν) μετανάστευσαν στο Ισφαχάν και εγκαταστάθηκαν πρώτα στο Σαμσαμπάντ του Ισφαχάν και με την πάροδο του χρόνου ίδρυσαν την Τζόλφα του Ισφαχάν. Ο καθεδρικός Αρμένικος ναός (Vank), κτίστηκε το 1615, ήταν το καθολικό μονής, που είχε άλλοτε 40 μοναχούς. Στο ενδιαφέρον μουσείο της μονής εκτίθενται εικόνες, χειρόγραφα και ενδιαφέρουσες μινιατούρες. Ασυνήθιστο έκθεμα είναι στίχος της Γραφής, γραμμένος πάνω σε μια τρίχα, που το βλέπεις μέσω ισχυρού φακού. Το Ισφαχάν διασχίζεται από τον ποταμό Ζαγιαντέ, που σημαίνει ζωοδότης. Τρεις γέφυρες παλιές, διαφορετικών περιόδων, γεφυρώνουν τις δύο όχθες του Ζαγιαντέ. Η μια γέφυρα του 16ου αιώνα και διατηρείται σε καλή κατάσταση ( Khaju). H τρίτη γέφυρα (Siocepol) μήκους 360μ, χτίστηκε το 1650. Στηρίζεται σε 33 αψίδες και είναι η πιο επιβλητική και ωραία. Στη βάση της γέφυρας αυτής μαζεύονται το καλοκαίρι οι κάτοικοι του Ισφαχάν για να δροσιστούν και να κολυμπήσουν. Τέλος των ξεναγήσεων, επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 8η - Ισφαχάν

Ισφαχάν


Η ξενάγησή μας αρχίζει από την πλατεία του Ιμάμη ( Naghshe Jahan) η οποία έγινε στα 1612 και περιτριγυρίζεται ως σήμερα με κτίσματα του 17ου αιώνα και αποτελεί εξαίσιο δείγμα τα πολεοδομίας της πόλης. Άνθη και διακοσμητική λίμνη στολίζουν το κέντρο της πλατείας, μα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει στα μνημεία που βρίσκονται ολόγυρα. Στη Νότια πλευρά της πλατείας υψώνεται ένα από τα ωραιότερα τζαμιά του κόσμου, το τζαμί του ιμάμη ( Abbasi). Kτίστηκε από το Σάχη Αμπάς το 17ο αιώνα. Εσωτερικά και εξωτερικά καλύπτεται παντού από ωραία, χρώματος τυρκουάζ πλακίδια. Η ανέγερση του τζαμιού ολοκληρώθηκε στα 1638 (άρχισε στα 1612). Η πύλη ύψους 30μ. αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των Σαφαβίδων ηγετών. Στη Δυτική πλευρά της πλατείας υψώνεται το 6όροφο παλάτι Αλή Γκαπού ( Ali Qapu). Kτίστηκε το 17ο αιώνα από τον Σάχη Αμπάς. Χρησίμευε ως λεδρα της εξουσίας της δυναστείας των Σφαβίδων αλλά και για την υποδοχή των ξένων. Από τον πελώριο εξώστη του οι βασιλικοί επισκέπτες μπορούσαν να παρακολουθούν πόλο ή μονομαχίες που γίνονταν στη πλατεία. Από καφασωτά που βρίσκονταν υψηλότερα παρακολουθούσαν οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας. Στην Ανατολική πλευρά βρίσκεται το τζαμί του σεϊχη Λουφτολλάχ ( Sheikh Lotfollah) και ξεχωρίζει από το γεγονός ότι δεν έχει μιναρέ, καθώς προοριζόταν για ιδιωτική χρήση και δεν χρειαζόταν να καλούνται οι πιστοί για προσευχή. Αν και δεν έχει την επιβλητικότητα του τζαμιού του Ιμάμη, ωστόσο είναι κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικών αναλογιών, χρωμάτων και διακόσμησης. Στο τζαμί αυτό προσεύχονταν οι γυναίκες του παλατιού. Το παζάρι του Ισφαχάν ( Gheysariyeh) βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πλατείας. Το συνολικό μήκος των δρόμων του παζαριού είναι περί τα 5 χιλιόμετα. Κτισμένο από τούβλα από τους χρόνους των Σελτζούκων είναι το καλύτερο και ομορφότερο του Ιράν. Έχει και παμπάλαια τεϊοπωλεία, λουτρά, τζαμιά και πολλά άλλα ενδιαφέρονται κτίσματα που παρουσιάζουν και ιστορικό ενδιαφέρον. Συνεχίζουμε την ξενάγηση στο Ισφαχάν, θα επισκεφθούμε το τζαμί της Παρασκευής ( Masjed e Jame). Πρόκειται για το παλαιότερο τζαμί ή ορθότερα για συγκρότημα πολλών τζαμιών που έχει ιστορία 12 αιώνων και κτίστηκε επί Σελτζουκίδων. Στους χρόνους της σελτζουκικής κυριαρχίας τρεις δυναστείες αλληλομαχόνταν. Σε κάποια από τις συγκρούσεις τους κάηκε και η βιβλιοθήκη του τζαμιού μαζί με την ανατολική και δυτική πτέρυγα. Μια από τις παλιότερες αραβικές επιγραφές πάνω από την είσοδο αναφέρει την πυρκαγιά και την ανοικοδόμηση του έτους 1121. Κάθε όμως δυναστεία έκανε σημαντικές προσθήκες. Έτσι, με τον καιρό δημιουργήθηκε πελώριο συγκρότημα παμπάλαιων τζαμιών, διαδρομών και περίστυλων αυλών. Στη θέση του τζαμιού της Παρασκευής υπήρχε ζωροαστρικός ναός. Επόμενος σταθμός μας το παλάτι των 40 κιόνων ( Chehel Sotun). Ονομάζεται έτσι από τους 20 κίονες που έχει στη πρόσοψη του. Οι κίονες αντικατοπτρίζονται σε μεγάλη διακοσμητική λίμνη, μήκους 110μ. που βρίσκεται μπροστά από το παλάτι, εξού και η ονομασία του παλατιού των 40 κιόνων. Κτίστηκε το 17ο αιώνα από τον Σαχ Αμπάς. Στο εσωτερικό του υπάρχουν ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, που εικονίζουν μάχες ή υποδοχή Τούρκων και Ινδών ηγετών. Eπιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 9η - Ισφαχάν – Έρημος Varzaneh – Ισφαχάν

Ισφαχάν – Έρημος Varzaneh – Ισφαχάν


Μετά το πρωινό μας, θα έχουμε ολόκληρη την ημέρα μπροστά μας για να εξερευνήσουμε την έρημο Varzaneh. Απέχει από το Iσφαχάν 120 χλμ και θα μπορούμε να κάνουμε μερικές από τις πολλές δραστηριότητες που προσφέρει η τοποθεσία όπως βόλτα με καμήλες, σαφάρι, zip line κ.ο.κ. Mετά το τέλος των δραστηριοτήτων, επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, στο Ισφαχάν . Δείπνο & διανυκτέρευση

Ημέρα 10η - Iσφαχάν – Natanz – Kashan

Iσφαχάν – Natanz – Kashan


Μετά το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε την οδική μας αναχώρηση για την Kashan. Καθοδόν θα κάνουμε στάσεις με πρώτη στην πόλη Natanz ενώ θα επισκεφθούμε και το 1500 ετών χωριό Abyaneh. Έχει πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, οι κάτοικοι συχνά εμφανίζονται με παραδοσιακές φορεσιές, ασχολούνται με την γεωργία και το τοπίο είναι ιδανικό για φωτογραφίες. Η γλώσσα των κατοίκων διαφέρει πάρα πολύ από τα κλασσικά φαρσί, αφού είναι ένα μίγμα με αρχαία Περσικά! Άφιξη στη πόλη Κασάν, χτισμένη σε υψόμενο 945μ. Στο Κασάν παρασκευάζεται το ροδόνερο που χρησιμοποιούν στα γλυκά και άρωματα. Τα τριαντάφυλλα τα κόβουν όσο ακόμη είναι μπουμπούκια. Τα πέταλα τους μοσχομυρίζουν. Η ιδιαιτερότητα της πόλης είναι τα αρχοντικά σπίτια κατασκευασμένα από πηλό, με τους πύργους (μπαντγκίρ) που λειτουργούν σαν κλιματισμός, διοχετεύοντας τον αέρα στο εσωτερικό των σπιτιών. Τα σπίτια αποτελούν εξαίρετα δείγματα ιρανικής αστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Κατά μία άποψη η ονομασία της πόλεως προέρχεται από τους Κασιανούς, τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, που ίδρυσαν τον πρώτο οικισμό στο Τεπέ Σιάλκ πριν το 7000 π.Χ.. Από τον 12ο μέχρι τον 14ο αιώνα μ.Χ. το Κασάν ήταν σημαντικό κέντρο αγγειοπλαστικής και παραγωγής πλακιδίων υψηλής ποιότητας. Μάλιστα η λέξη kashi στη σημερινή περσική γλώσσα σημαίνει «πλακάκι», και πιθανώς προήλθε από το όνομα της πόλεως. Θα επισκεφθούμε επίσης την ιστορική Οικία Μπορουτζερντί, σήμερα σπίτι-μουσείο, που χρονολογείται από την εποχή των Κατζάρ και είναι γνωστή για τη μοναδική, ιδιαίτερης ομορφιάς αρχιτεκτονική της καθώς επίσης και τους φημισμένους κήπους Fin μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 11η - Κασάν - Tεχεράνη ( παλάτι Γκολεστάν, αρχαιολογικό μουσείο, μουσείο ταπήτων)

Κασάν - Tεχεράνη ( παλάτι Γκολεστάν, αρχαιολογικό μουσείο, μουσείο ταπήτων)


Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για την Τεχεράνη. Η Τεχεράνη, πρωτεύουσα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν η ετυμολογία της πόλης προέρχεται από το αρχαίο περσικό teh, που σημαίνει «θερμό» και τη λέξη ran, δηλαδή «τόπος». Η πρώτη αναφορά στην Τεχεράνη συναντάται σε χρονικό του 11ου αιώνα, στο οποίο περιγράφεται ως μικρό χωριό βόρεια του Ρέι (Rayy), που αποτελεί σήμερα προάστιο της Τεχεράνης. Κατά τα χρόνια 1796-1833, η Τεχεράνη πήρε χαρακτήρα της πρωτεύουσας και στολίστηκε με ανάκτορα, όπως του Γκιουλιστάν, με διάφορα τεμένη και με πολυάριθμα μνημεία. Συγχρόνως, ο πληθυσμός της πολλαπλασιάστηκε. Ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της πόλης, στα τέλη του 19ου αιώνα, μεταμόρφωσαν την πρωτεύουσα, η οποία επεκτάθηκε σημαντικά, ενώ παράλληλα χτίστηκαν νέα τείχη, δρόμοι και κτίρια. Τη σύγχρονη όμως όψη την απέκτησε με τον Ρεζά Χαν (1921-41), τον ηγέτη της δυναστείας Παχλεβί (1925-79). Επί των ημερών του, τα τείχη, οι παλιές πύλες και ολόκληρες συνοικίες εξαφανίστηκαν και τη θέση τους πήραν εκτεταμένες πλατείες και μεγάλοι δεντροφυτεμένοι δρόμοι. Μετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε το παλάτι Γκολεστάν ( ή αλλιώς παλάτι του κήπου των Τριαντάφυλλων), χτίστηκε τον 16ο αιώνα, ανακαινίστηκε τον 18ο αιώνα και τελικά ξαναχτίστηκε το 1865. Το συγκρότημα αποτελείται από 17 δομές, συμπεριλαμβανομένων παλατιών, μουσείων και αίθουσες. Σχεδόν όλο αυτό το συγκρότημα χτίστηκε κατά τη διάρκεια της 131χρονης διακυβέρνησης των βασιλιάδων των Qajar. Eπόμενη στάση μας το ιστορικό παζάρι της Τεχεράνης, χωρίζεται σε πολλούς διαδρόμους, μήκους άνω των 10 χιλιομέτρων, όπου ο καθένας ειδικεύεται σε διαφορετικούς τύπους εμπορευμάτων. Εκτός από πάγκους, το παζάρι περιλαμβάνει τζαμιά, τράπεζες και παραδοσιακά καφενεία. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε δύο αξιόλογα μουσεία, το αρχαιολογικό και των ταπήτων. Στο αρχαιολογικό μουσείο, από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα είναι η στήλη του πρώτου νομοθέτη βασιλιά της Βαβυλώνας Χαμουραμπί, προερχόμενη από τα Σούσα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν ανάγλυφα και τρίγλωσση επιγραφή που στόλιζαν το παλάτι του Δαρείου στη Περσέπολη, θραύσματα ανάγλυφης και έγχρωμης διακόσμησης γεωμετρικής, γρύπες με κεφαλή γενειοφόρου και γλυπτά από το παλάτι των Σούσων. Στον αντίποδα, το μουσείο των ταπήτων είναι αφιερωμένο στα περσικά χαλιά, που αποτελούσαν επί αιώνες τη μόνη διακόσμηση στο σπίτι των χωρικών ή στην σκηνή των νομάδων. Η τέχνη των ταπήτων στο Ιράν διαφέρει κατά τόπους. Έτσι άλλη είναι στο Σιράζ, άλλη στη Ταυρίδα και άλλη στο Κασάν. Το μουσείο των ταπήτων στεγάζει περί τα 100 χαλιά, έργα κυρίως του 18ου αιώνα. Μετά το τέλος των ξεναγήσεων, επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 12η -Tεχεράνη ( παλάτι Saadabad, παλάτι Niavaran) – Darband – Tajrish παζάρι – Μαυσωλείο Imam Zadeh Saleh.

Tεχεράνη ( παλάτι Saadabad, παλάτι Niavaran) – Darband – Tajrish παζάρι – Μαυσωλείο Imam Zadeh Saleh.


Μετά το πρωινό μας, θα μεταφερθούμε στα βόρεια της Τεχεράνης. Πρώτη μας στάση το συγκρότημα Saadabad, που χτίστηκε από τους μονάρχες Qajar και Pahlavi. Το συγκρότημα χτίστηκε αρχικά και κατοικήθηκε από τη δυναστεία των μοναρχών Qajar τον 19ο αιώνα. Μετά από εκτεταμένες επεκτάσεις, ο Reza Shah της δυναστείας των Παχλαβί διέμενε εκεί τη δεκαετία του 1920. Σήμερα, η επίσημη κατοικία του Προέδρου του Ιράν βρίσκεται δίπλα στο συγκρότημα. Ένα άλλο συγκρότημα παλατιών που θα επισκεφθούμε είναι στο Νιαβαράν που αποτελείται από πολλά κτίρια και μνημεία παλατιών που χρονολογούνται από την εποχή των Qajar και Pahlavi. Μετέπειτα μεταφερόμαστε στο Darband για να δοκιμάσουμε παραδοσιακό κεμπάμπ ενώ θα περπατήσουμε στο παζάρι Tajrish και θα επισκεφθούμε το μαυσωλείο του Imam Zadeh Saleh. Mετά το τέλος των ξεναγήσεων επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 13η -Tεχεράνη - Αθήνα

Tεχεράνη - Αθήνα


Μετά το πρωινό μας, θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για να πάρουμε την πτήση μας για την Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό ως προς την σειρά των ξεναγήσεων. Τελικό πρόγραμμα δίνεται 3 ημέρες πριν την αναχώρηση.

Ενδεικτικές πτήσεις

Αθήνα – Κων/πολη  15:40 - 17:10

Κων/πολη – Σιράζ 20:40 – 00:55 ( άφιξη την επόμενη ημέρα)

Τεχεράνη -  Κων/πολη 12:30 – 15:25

Κων/πολη – Αθήνα 18:50 – 20:15

 

Οι πτήσεις πραγματοποιούνται με τις Τούρκικες Αερογραμμές

Σημεία Αναχώρησης & επιστροφής

Σημείο αναχώρησης και επιστροφής: αεροδρόμιο Αθήνας

Σημείο άφιξης / αναχώρησης  εκδρομής: αεροδρόμιο Σιράζ / αεροδρόμιο Τεχεράνης

Ώρα Αναχώρησης

Θα υπάρξει σχετική επικοινωνία και ενημερωτικό email.

Ενδεικτικά ξενοδοχεία

ΠΟΛΗ         Ενδεικτικά ξενοδοχεία
ΣιράζΖandiyeh 5* ή παρόμοιο
ΚερμάνKarvanica ή παρόμοιο
Γιαζντ Μoshir Ol Mamalek ή παρόμοιο
ΙσφαχάνIshahan: Abbasi ή παρόμοιο
ΚασάνΑmeriha ή παρόμοιο
ΤεχεράνηEspinas Blvd ή παρόμοιο

 

Τελικό κόστος ατόμου σε δίκλινο

   1.850,00€
Φόροι αεροδρομίων / Επίναυλοι καυσίμων.  Συμπεριλαμβάνονται           
Φιλοδωρήματα ( καταβλητέα στο Ιράν)5,00€ / άτομο / ημέρα
Βίζα Ιράν65,00€/άτομο

 

Στο ταξιδιωτικό πακέτο συμπεριλαμβάνονται: 

  • Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα – Σιράζ / Τεχεράνη – Αθήνα με τις Τούρκικες αερογραμμές.
  • 2 διανυκτερεύσεις στο Σιράζ, 2 διανυκτερεύσεις στο Κερμάν, 1 διανυκτέρευση στο Γιαζντ, 3 διανυκτερεύσεις στο Ισφαχάν, 1 διανυκτέρευση στο Κασάν & 2 διανυκτερεύσεις στη Τεχεράνη με ημιδιατροφή.
  • Mεταφορές / Μετακινήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
  • Είσοδοι σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία
  • Αγγλόφωνες ή Ελληνόφωνες ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
  • Φόροι αεροδρομίων
  • Έξτρα ταξιδιωτική ασφάλεια
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Στο ταξιδιωτικό πακέτο δεν συμπεριλαμβάνονται: 

  • Βίζα Ιράν ( 65€ /άτομο)
  • Φιλοδωρήματα ( 5€ /άτομο/ημέρα, πληρωτέα στο Ιράν)
  • Έξτρα ασφαλιστικό πακέτο
  • Οτιδήποτε δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα

    —Please choose an option—12345678910

    Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε σχετικά με τα πακέτα ταξιδίων & ξεναγήσεων, μπορείτε να επικοινωνήστετε μαζί μας. Οι εκπρόσωποι της εταρείας μας βρίσκονται πάντα δίπλα σας σε κάθε σας ανάγκη!

    Κάντε το ταξίδι σας μαζί μας!

    Έχουμε τις καλύτερες τιμές (Στις αναγραφόμενες τιμές δεν συμπεριλαμβάνονται φόροι αεροδρομίων και ασφαλιστικές καλύψεις και που σε κάθε πρόγραμμα αναφέρονται ως "Έξτρα Κόστη" με υποχρεωτικές και προαιρετικές υπηρεσίες)

    Είμαστε συνεχώς δίπλα σας κατά τη διάρκεια όλου του ταξιδιού

    Διαθέτουμε εμπειρία και εξειδίκευση σε πακέτα Αφρικής, Ασίας και Μέσης Ανατολής δραστηριοποιούμενοι εδώ και 30 χρόνια!

    Οργανώνουμε εκδρομές και ταξίδια όχι μόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και εποχές αλλά και οποτεδήποτε μας το ζητήσετε εσείς!

    Έχετε Ερωτήσεις ή απορίες?

    Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας οποτεδήποτε και αμέσως κάποιος εκπρόσωπος της εταιρίας μας θα σας απαντήσει.